On-page optimering – Din guide till att nå Googles topplistor
När du strävar efter att synas på Googles förstasida är on-page optimering din bästa vän. För att maximera dina chanser att hamna bland de tre första sökresultaten, som får omkring 50% av alla organiska klick, är det viktigt att förstå och tillämpa on-page SEO-tekniker på din webbplats. I det här inlägget kommer vi att ge dig en introduktion till vad on-page optimering innebär och dela med oss av 18 konkreta tips för att förbättra din webbplats.
Vad är on-page optimering?
On-page optimering, eller on-page SEO, handlar om alla de åtgärder du vidtar på din egen webbplats för att förbättra dess synlighet i sökmotorerna. Det är den motsatta sidan av off-page SEO, som fokuserar på externa signaler som påverkar din webbplats rankning.
För att sammanfatta on-page optimering:
- Relevant innehåll: Se till att dina sidor är relevanta för de sökord du vill ranka för. En noggrann sökordsanalys är avgörande för att öka relevansen och attrahera trafik.
- Målinriktade inlägg: Förstå användarnas sökintention och skapa målsidor som besvarar deras specifika frågor.
- Innehåll för spindlar: Strukturera din webbplats på ett sätt som gör det enkelt för sökmotorernas spindlar att förstå din webbplats och dess innehåll.
18 knep för att förbättra din on-page SEO
För att hjälpa dig på vägen har vi sammanställt 18 praktiska tips för att optimera din webbplats. Vi har även skapat en infograf som du kan hitta längre ner. Börja med att ögna igenom den för en snabb översikt, och fortsätt sedan med de mer detaljerade beskrivningarna nedan.
On-page optimering i en infograf
Psst… Vill du dela infografen på din egen webbplats? Självklart, men glöm inte att länka tillbaka till denna sida som referens!
Grundläggande tekniker för on-page optimering
De tekniker vi presenterar här är grundläggande men avgörande för att bygga en solid on-page SEO-strategi. Även om det finns många fler avancerade tekniker att utforska, ger dessa tips dig en bra start på att förbättra din webbplats synlighet och attrahera fler besökare från sökmotorerna.
Genom att följa dessa riktlinjer kan du öka dina chanser att nå Google-toppen och få ut det mesta av din SEO-strategi. Lycka till med optimeringen!
’1. Korta URLs med nyckelord
Sträva efter att hålla dina URL
så korta och koncisa som möjligt. Det innebär inte att din URL-struktur måste vara platt eller sakna flera nivåer, men du bör noga överväga strukturen för att säkerställa att URL:erna:
- Är precisa och relevanta.
- Innehåller de nyckelord du vill ranka för.
- Undviker irrelevanta tecken eller ord.
- Har en logisk struktur om du använder flera nivåer.
Korta URLs med nyckelord är fördelaktiga för SEO. Vad som räknas som ”kort” kan variera beroende på webbplatsens struktur. Om du har flera URL-nivåer kan URL bli längre, som i exemplet: dindomän.se/produkter-samlingssida/produktkategori/produkt.
Se till att URL är målinriktad och logisk och följ tipsen ovan om du upptäcker några problem. Ahrefs forskning visar att kortare URL ofta rankar bättre!
2. Inkludera nyckelordet i H1
Huvudrubriken (H1) är avgörande för både sökmotorer och besökare då den förklarar vad sidan handlar om. Att inkludera nyckelordet i din H1 bekräftar att besökaren har kommit till rätt ställe och kan påverka din rankning på Google. När du skapar din H1, se till att den både innehåller viktiga nyckelord och fångar användarens intresse.
3. Nyckelord i det första stycket
Precis som huvudrubriken är det viktigt att nämna nyckelordet tidigt i texten. Försök att inkludera nyckelordet inom de första 100 orden på ett naturligt sätt. Om det är svårt, se till att det finns bland de första 200 orden. Placeringen av den mest relevanta informationen i början av texten hjälper till att integrera nyckelordet naturligt.
Obs: Undvik överdriven användning av nyckelord (keyword stuffing)!
4. Long-tail keywords
Long-tail keywords, eller långa sökfraser, är effektiva eftersom de ger en djupare förståelse för besökarnas problem. Dessa är ofta längre fraser med låg konkurrens som kan generera värdefull trafik. Genom att använda long-tail keywords kan du nå fler relaterade sökningar och förbättra din trafikpotential. Använd även synonymer för att skapa variation i texten.
5. Relaterade söktermer
Förutom long-tail keywords är det viktigt att inkludera relaterade söktermer (LSI-keywords) i ditt innehåll. Googles algoritmer analyserar hela texten och identifierar kontextuellt relevanta termer. När du skriver SEO-texter, fokusera på att täcka hela temat snarare än bara ett nyckelord. Detta kommer att ske naturligt, särskilt om du är kunnig inom ämnet.
6. SEO-titel
SEO-titeln, som visas i sökresultaten, är avgörande för att få klick. En välformulerad titel kan påverka din ranking och hur ofta ditt resultat väljs. Backlinkos forskning visar att sidor med nyckelord i titeln ofta rankar bättre. Se till att din SEO-titel är optimerad för att locka klick och förbättra din on-page SEO.
7. Meta-beskrivning
Meta-beskrivningen är texten som visas under din SEO-titel i sökresultaten. Det är en chans att få besökaren att klicka på din länk istället för konkurrenternas. En bra meta-beskrivning är välformulerad och engagerande. Inkludera relevanta sökord om det passar, men se till att det låter naturligt.
8. Relevanta bilder som stödjer texten
Bilder är viktiga för användarupplevelsen och kan också påverka SEO. Använd beskrivande och visuellt tilltalande bilder för att förbättra sidan. Sökmotorer kan förstå vilken typ av innehåll som är mest relevant för en viss sökfras, och multimedia kan ibland vara den mest lämpliga typen av innehåll. Se till att bilderna är relevanta och högkvalitativa för att optimera för fler konverteringar.
9. Alt-texter för att beskriva bilder
Alt-texter är viktiga för att sökmotorer ska förstå vad bilderna handlar om. Skriv korta och koncisa beskrivningar i alt-taggarna för att förbättra SEO och tillgänglighet.
10. Optimera bilder för snabbhet
Webbsidans laddningstid är avgörande för användarupplevelsen. Bilder är ofta stora filer som kan förlänga laddningstiden. För att optimera:
Ladda inte onödigt stora bilder.
Komprimera bildfiler för att minska deras storlek.
Detta kan göra bilder upp till 90% mindre i filstorlek och förbättra sidans laddningstid. Använd verktyg som Google Page Speed Insights för att få tips om bildoptimering.
11. Gör utgående länkar till rel=noopener
Markera utgående länkar med rel=noopener i <a>-taggar för att förbättra säkerheten och eventuellt prestandan, även om det inte är en kritisk SEO-faktor.
12. Interna länkar
Interna länkar hjälper besökarna att navigera till relevant innehåll på din webbplats och kan förbättra SEO genom att peka mot viktiga sidor. Använd ankartexter strategiskt för att stärka sidor med relevanta nyckelord. Undvik överdriven användning av samma ankartext för att undvika eventuella bestraffningar för manipulering av sökresultaten.
13. Länkar till auktoritära webbplatser
Att länka till trovärdiga och auktoritära sidor kan öka ditt innehålls trovärdighet. Exempel på auktoritativa källor är universitetssajter, nyhetsmedier och statliga sidor. Länka inte till dina konkurrenter.
14. Responsiv design
Responsiv design gör att din webbplats anpassar sig till olika skärmstorlekar. Google rekommenderar responsiv design för att säkerställa att användare får samma innehåll på alla enheter. En responsiv design förbättrar användarupplevelsen och mobil-SEO.
15. Skala ner bilder för mindre skärmar
Anpassa bildstorlekar efter skärmstorlek. Använd avancerade tekniska lösningar för att skicka bilder i optimal storlek eller ladda upp bilder som är maximalt stora för det avsedda visningsområdet.
16. Tillräckligt stora klickbara element
På mobila enheter, där skärmar är små, är det viktigt att klickbara element är tillräckligt stora och att det finns tillräckligt med avstånd mellan dem. Material.io rekommenderar 7-10 mm mellan klickbara element för att förhindra felaktiga klick och förbättra navigeringen.
17. Tillräckligt långt innehåll
Längre innehåll tenderar att ranka bättre enligt Backlinkos SERP-studie, som visar att toppresultaten har ett genomsnittligt innehåll på 1890 ord. Skriv tillräckligt långt för att besvara sökfrågan och undvik tunt innehåll.
18. Search intent
Förstå vad besökarna letar efter när de kommer till din sida via sökmotorer. Genom att möta deras behov kan du förbättra din bounce rate och därmed din ranking enligt SEMrush.
Extra: Hero image
En hero image är inte nödvändig för SEO men kan förbättra användarens första intryck av sidan. En bra hero image engagerar och bekräftar att besökaren är på rätt ställe, vilket kan vara avgörande för det första intrycket.
Jag hoppas att dessa tips hjälper dig med din on-page optimering! För mer information, överväg att göra en fullständig SEO-analys.
Läs mer om våra tjänster inom Sökordsoptimering här