Den stora Google-läckan: Vad betyder den för SEO-världen?

Den största snackisen i SEO-världen just nu är utan tvekan den stora Google-läckan som SEO-veteranerna Rand Fishkin och Mike King offentliggjorde den 27 maj. Låt oss dyka in i vad vi vet hittills och hur detta kan påverka SEO framöver.

Bakgrund: Googles hemlighetsmakeri

Google, liksom andra sökmotorer, har alltid varit hemlighetsfulla kring sina rankingfaktorer – de mekanismer som bestämmer webbplatsers position i sökresultaten. Anledningen är enkel: om dessa algoritmer blev offentliga skulle det bli lätt att manipulera sig till bättre positioner, vilket skulle minska sökmotorns trovärdighet.

Trots detta har Google varit tydliga med sin målsättning: att leverera så relevanta svar som möjligt på användarnas frågor. De har kontinuerligt kommunicerat olika områden som webbplatsägare bör tänka på, såsom hastighet och användarupplevelse, innehållskvalitet och auktoritetssignaler.

Om Google-läckan

Den 27 maj släppte Rand Fishkin och Mike King detaljer om en omfattande läcka från Google. Det hela började när någon på Google av misstag publicerade delar av intern dokumentation kring sökmotorns rankingfaktorer på GitHub. Denna dokumentation, som omfattar 2 500 sidor och 14 014 attribut, kopierades och överlämnades till Fishkin i hopp om att sprida informationen.

Vad Innehåller Dokumentationen från Google-läckan?

Den läckta informationen ger insikter i vilken data Google använder för att ranka webbplatser. Bland annat bekräftas användningen av klickdata, något som Google tidigare förnekat. Dock specificeras inte hur olika rankingfaktorer viktas, vilket lämnar en del till spekulation.

Lärdomar från Google-läckan

Vi är fortfarande i analysstadiet, men några viktiga insikter har redan framkommit:

  1. Domain rating/authority existerar: Trots Googles tidigare förnekanden visar dokumentationen att något som kallas “siteAuthority” används, vilket pekar på en auktoritetssignal som påverkar hela webbplatsen.
  2. Klick- och användarbeteende är viktigt: Dokumentationen nämner ett system, Navboost, som utvärderar användarbeteende som en del i rankingprocessen. Detta bekräftar att klickfrekvens och användarbeteende spelar en roll i ranking.
  3. Länkar ar fortfarande viktiga: Länkar från starka och relevanta sajter fortsätter att vara en viktig rankingfaktor. Dokumentationen antyder olika nivåer av kvalitetsvärdering för länkar.

Vad betyder Google-läckan för SEO?

För SEO-experter innebär denna läcka en guldgruva av information som kan hjälpa till att bättre förstå och optimera mot Googles algoritmer. Här är några praktiska råd baserade på läckan:

  • Fortsätt bygga auktoritet: Länkar från starka och relevanta sajter är fortfarande kritiska. Bygg länkar och hänvisningar till din webbplats för att stärka dess auktoritet.
  • Optimering för användarupplevelse: Skapa klickvänliga länkar i sökresultaten och se till att användarna stannar och konsumerar innehållet på din sida. Detta förbättrar både användarupplevelsen och din ranking.
  • Experimentera och testa: Trots vad Google säger, fortsätt att testa och bygga egna hypoteser. Google kommer aldrig att avslöja sina hemliga recept, så lita på data från dina egna experiment.

Google eller SEO-experter: vem ska man lita på?

Både Google och SEO-experter har sina egna agendor. Google vill skydda sina algoritmer för att behålla trovärdighet och annonspengar, medan SEO-experter vill bevisa sin expertis för att hjälpa kunder nå högre i sökresultaten.

Lyssna på Google när de pratar om sina ambitioner och hur de vill lösa användares problem. När det kommer till vad som faktiskt fungerar är det klokt att följa experter som har analyserat verklig data, särskilt när deras teorier står i kontrast till vad Google påstår.

Håll dig uppdaterad om den senaste utvecklingen kring Google-läckan genom att följa vårt nyhetsbrev. Vi kommer fortsätta att ge uppdateringar och insikter i takt med att vi lär oss mer.

Visa fler

01

02

03

Meta Ads lanserar beta-integration med Google Analytics 4
Vad är skillnaden mellan UX, UI och CX?
Hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen